Pieneksi jääneet talvikengät kiertoon!

Toiseksi hyväntekeväisyyskohteeksi valikoitui Osinkokuninkaan ehdottama Hope yhdistys. ”Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry syntyi 2009 perustajiemme tahdosta synnyttää konkreettinen hyvän kierre ja antaa lapsille tasa-arvoisemmat mahdollisuudet arkeen. Olemme poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, ja toimimme 19 paikallistoimijan välityksellä eri puolilla Suomea.”

Hope ry avustaa siis avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria tavaralahjoituksin, tukemalla harrastuksia sekä antamalla vapaa-ajan elämyksiä. Hope Ry avusti viime vuonna 12 995 lasta ja nuorta eli 5552 perhettä. Lueskelin läpi yhdistyksen vuosikertomuksen ja laitan pätkän sieltä tänne. Se kuvastaa mielestäni hyvin, minkälaista työtä he tekevät. Kyseinen teksti kertoo mitä Turun vapaaehtoiset saivat vuonna 2016 aikaan:

”1. Tavaralahjoitukset
Avun antamisen tarvitsijoille mahdollistivat edellisten vuosien tapaan lukuisat yksityiset, yritykset, järjestöt, yhdistykset sekä eri tapahtumat. Suurin osa jakamistamme tavaroista oli lasten ja nuorten vaatteita, kenkiä, kodin tekstiilejä, leluja ja harrastusvälineitä. Vauvoja varten jaoimme vaatteita sekä tarvikkeita, mm. lastenvaunuja, sänkyjä, syöttötuoleja ja itkuhälyttimiä. Uusia avunpyyntöjä tuli kauempaakin ja heille lähetimme paketit. Lisäksi saimme vaatelahjakortteja ja elämyslippuja.

Kampanjoiden myötä keräsimme lapsille polkupyöriä, koulureppuja (n. 200), joulukalentereita (n. 1000) sekä joululahjoja (n. 700). Jouluna sai kauttamme ruokakaupan lahjakortteja 160 perhettä, lisäksi jaoimme jouluna myös 200 lounasseteliä. Koko vuoden aikana useampi perhe sai myös ruokalahjakortin. Paikallinen ravintola jatkoi yhteistyötä kanssamme laajentaen ruokahakua syksyllä myös aamuisin tapahtuvaksi. Näin kaksi perhettä sai hakea päivittäin heiltä lounaalta ja iltabuffetista ylijääneet ruuat viikon ajan. Tämä apu tavoitti n. 60 perhettä.

2. Harrastustukea eri muodoissa sai 84 lasta. Jalkapallo 4, voimistelu 1, cheerdance 2, cheerleader 1, lasten teatteri 1, paini 1, partio 1, sirkuskoulu 1, nuorten näytelmäkerho 1 ja kuvataidekoulu 1. Yksityinen pienten lasten liikuntaa järjestävä yritys lahjoitti 20 paikkaa liikuntaryhmiin sekä paikallinen urheiluseura antoi 50 paikkaa salibandyyn.

3. Vapaa-ajan elämykset
Erilaisia elämyksiä toteutettiin paljon. Suurin tapahtuma oli Seikkisrock, johon firmat lahjoittivat 340 lippua. Paikallinen ravintola, yhteistyökumppanimme, tarjosi neljänä iltana juhlabuffetin, johon osallistui n. 350 henkilöä. Useita kymmeniä lapsia ja perheitä pääsi vuoden aikana mm. kylpylään, Muumimaailmaan, muumifestareille, Jukuparkkiin, Superparkkiin, merenrantaleirille, jalkapallon kesäkouluun, ratsastusleirille ja museon kesäkouluun. Ti-Ti nalle konserttiin jaoimme keväällä ja syksyllä lippuja sekä perheet pääsivät jääkiekko-ja salibandyotteluihin. Hiihtolomalla uimalippuja jaettiin 400 kpl sekä kymmeniä elokuvalippuja ja HopLop lippuja.”

Miten paljon rahoista menee perille?

Haastattelin kirjoitusta varten Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostilaa.

Hope tarvitsee avustustyön toteuttamiseksi sekä tavaralahjoituksia, rahaa (mm. harrastustukimaksuihin) että vapaaehtoisia. Ilman vapaaehtoisia ei olisi koko toimintaa. Yhdistyksellä on valtakunnallisesti kaksi palkattua työtekijää, jotka tukevat vapaaehtoisia ja joiden palkkakulut katetaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (Stea) avustuksella. Vapaaehtoisia on noin 600 henkilöä.

Henkilöstökuluihin lahjoituksista ei mene siis senttiäkään, vaan ne kulut katetaan Stean avustuksella. Lahjoitukset menevät siis suoraan avun saajalle. Esim. henkilö haluaa lahjoittaa 20€ Hopelle, hän voi määritellä mille paikallistoimijalle lahjoitus kohdentuu, ottaa yhteyttä ko. paikallistoimijaan ja kertoa mihin toimintamuotoon (tavarahankinnat, harrastustuki, vapaa-ajan elämykset) lahjoitus tulisi käyttää. Lahjoitus kohdentuu siis 100% kohteelle.

Mitä ja miten lahjoitan?

Hope Ry:lle voit lahjoittaa joko aikaasi, tavaroita tai rahaa. Yhdistys kaipaa vapaaehtoisia mm. tavaralahjoitusten lajittelemiseen, avustuspakettien kasaamiseen ja harrastustoimintaan liittyvissä asioissa. Vapaaehtoisuus ei vaadi mitään erityisosaamista. Kuten heidän nettisivuilla lukee:” Jos sinulla on aikaa ja erotat esimerkiksi housun paidasta – osaat auttaa.” Jos aikasi on kortilla niin pystyt auttamaan myös tavaralahjoitusten tai rahalahjoitusten avulla. Lahjoitusten tulee olla siistejä, ehjiä ja ajanmukaisia, jotta lapsi voi tuntea samanarvoisuutta ikäistensä parissa. ”Tarvetta on tällä hetkellä etenkin talvivaatteille ja -kengille. Jouluaikaan tarvitaan myös apukäsiä varastolle tonttupuuhiin. ” Jos haluat tehdä tavaralahjoituksen niin kannattaa olla suoraan yhteydessä Hopen paikallistoimijaan.

Rahalahjoituksen voit tehdä tilisiirtona tai vaikka Pivon avulla ja viitenumeroa käyttämällä lahjoituksen pystyy ohjaamaan suoraan, vaikka oman kaupungin lapsille ja nuorille.

Yhdistys vaikuttaa sen verran kiinnostavalta, että voisin hyvin kuvitella alkavani vapaaehtoiseksi, kun ruuhkavuodet loppuvat. Toistaiseksi tyydyn vielä 10€ rahalahjoitukseen ja lisäksi laitamme varmasti siistit ja ehjät lastenvaatteet jatkossa tänne.

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/HOPE_–_Yhdessä_%26_Yhteisesti

http://www.hopeyhdistys.fi/

Eveliina Hostilan haastattelu

http://www.hopeyhdistys.fi/wp-content/uploads/2015/04/Vuosikertomus-2016.pdf