Miten sijoittaa 200 000€?

Ystäväni on saamassa n. 200 000€ rahaa ja hän aikoi maksaa rahalla asuntolainansa pois. Itse olen sitä mieltä, että tällä korkotasolla rahalla kannattaisi tehdä jotain muuta. Häntä kiinnostaisi sijoitusasunto, joten sisällytin tekemääni suunnitelmaan sijoitusasunnon. Muuten en olisi sitä lisännyt, koska iso osa omaisuudesta on jo nyt kiinni asunnossa. Suunnitelma on tehty toteutettavaksi seuraavan viiden vuoden aikana. Haluaisin mielelläni kommentteja suunnitelmasta.

1. Velat pois! 0€/ Sijoitetun pääoman tuotto: koron verran / Riski 0

Maksetaan aluksi kaikki mahdolliset luotot pois asuntolainoja lukuun ottamatta. ts. kaikki lainat, joissa korko yli 1,25%. Näitä ei ystävälläni ollut ollenkaan.

2. S-osuudet. 6600€ / Sijoitetun pääoman tuotto: 11,3% / Riski pieni

S-osuudet koko perheelle. Isossa perheessä osuusmaksuina tulee 750€ vuodessa. Vanhempien osuusmaksut tuovat mukavan 250€ lisää ruokabudjettiin ja lasten osuusmaksut ovat lapsille automaattista ja helppoa säästöä. Ostetaan siis osuudet kaikille seuraavista osuuskaupoista: Osuuskauppa KPO, Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Osuuskauppa Suur-Savo, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Turun Osuuskauppa, HOK-Elanto, Osuuskauppa Keskimaa, Satakunnan Osuuskauppa, Pirkanmaan osuuskauppa

3. Rahastoihin ja osakkeisiin 5000€-15 000€ / Sijoitetun pääoman tuotto: n.6% / Riski melko suuri

Tämä summa varmasti herättää eniten keskustelua. Mielestäni kurssit ovat nyt melko korkealla, joten kaikkia rahoja ei mielestäni kannata suoraan lyödä pörssiin. Eli sijoitetaan 5000€-15 000€ muutamaan rahastoon, joissa kulut pienet. Esimerkiksi Seligsonin passiiviset indeksirahastot ja Nordnetin superrahastot. Jos on jotain yrityksiä, joihin itse uskoo ja ovat oman arvomaailman mukaisia niin n. 1000€ sijoituksia niihin. Kannattaa valikoida maksimissaan 10 yritystä, jotta osakepoiminnassa olisi jotain järkeä. Sijoitettava summa riippuu ostettavan sijoitusasunnon hinnasta.

4. Sijoitusasuntoon 55 000€-65 000€ / Sijoitetun pääoman tuotto: n.4% / Riski keskimääräinen

Jos jotain ystäväni haluaisi rahalla ostaa niin se olisi sijoitusasunto. Itse olen hieman sitä mieltä, että kaikkia rahojaan ei kannata laittaa seiniin. Toisaalta voi sitä rahat huonomminkin sijoittaa, ja jos on innostunut asuntosijoittamisesta niin miksipäs ei. Yksiöiden hinnat ovat mielestäni todella hurjalla tasolla. Vuokratuotto prosentit huitelevat kolmessa-neljässä. Miten sitten käy yksiöiden hinnalle, kun tilitä saisi saman 3-4% ja lainankorot ovat yli neljän prosentin? Jätetään siis yksiöt suosiolla ja ostetaan asunto, joka soveltuu sekä kodiksi että sijoitusasunnoksi.  Eli sijoituskaksio kasvukeskuksesta, joka soveltuu kämppiksille. 30-40% omaa rahaa 60%-70% velkavipu.

5. Aurinkosähköön 3650€ / Sijoitetun pääoman tuotto: 5,59% / Riski pieni

2kWp aurinkosähköjärjestelmä. Pyysin hetki sitten tarjouksia aurinkosähköjärjestelmästä vapaa-ajan asuntoomme. 2kWp aurinkosähköjärjestelmällä pystyttäisiin tuottamaan 21% kaikesta mökissä käytetystä sähköstä. Aurinkoenergiajärjestelmän kokonaistuotto vuodessa olisi 1937 kWh. Eteläisessäkään Suomessa aurinkoenergia ei tuota talvella käytännössä mitään. Tämän lähes suoraan etelään asennettavan järjestelmän tuotanto olisi suurinta toukokuussa (298kWh/kk) ja pienintä joulukuussa (22kWh). 2kWp aurinkoenergiajärjestelmän hinta asennettuna olisi 4000€, josta kotitalousvähennystä tulisi n.350€. Nettoinvestointi olisi siis n.3650€. Sähkö on tällä hetkellä todella halpaa, mutta sähkönsiirto ja sähkövero eivät ole. Sähkön hinta (pl. kuukausimaksut, koska eivät riipu kulutuksesta) on ollut siirtoineen ja veroineen viime vuonna 10,72 snt/kWh. Säästöä sähkölaskuun syntyisi siis 208€ vuodessa. Sijoitetun pääoman tuotto nykyisellä sähkön hinnalla olisi siis 5,59%. Tästä aiheesta tulee erillinen postaus lähikuukausina.

6. Bank Norwegianiin, josta kuukausittaiset ostot. 100 000€ -120 000€ / Sijoitetun pääoman tuotto: 1,75% / Riski pieni

100 000€ -120 000€ Bank Norwegianiin. Tällä rahalla ostetaan kerran kuukaudessa n. 1500€-2000€ matalakuluisia em. rahastoja tai osakkeita. Jos sijoitusasuntolainan korot nousevat niin osalla rahoista voidaan lyhentää sijoitusasuntolainaa. Kuukausittaista sijoittamista jatketaan, kunnes tili on tyhjä eli hajautetaan sijoitukset n. 5 vuodelle. Seuraavalle viidelle vuodelle osuu varmasti myös hyviä ostopaikkoja. Sijoittamista ei lopeteta, vaikka pörssi romahtaisi. Silloin osakkeet ovat alennusmyynnissä. Systeemi kannattaa automatisoida.

7. Lapsille.  11 350€  / Sijoitetun pääoman tuotto: n.6% / Riski melko suuri

Jokaiselle lapselle sijoitetaan 50€ kuukaudessa em. rahastoihin. seuraavan viiden vuoden ajan. Näitäkin rahoja säilytetään BN:ssä, mutta halusin kuitenkin erottaa tämän kohteen erilleen.

Miten sinä sijoittaisit 200 000€?

11 vastausta artikkeliin “Miten sijoittaa 200 000€?”

 1. Hei,

  Halusinpa kommentoida kun sitä erikseen pyydettiin. Miten siis sijoittaisin tässä markkinatilanteessa 200 000€? Tapani ei välttämättä sovi kaikille ja jokaisen lähtö- sekä elämäntilanne luonnollisesti ratkaisee. Itselleni 200 000€ ylimääräinen käteispotti jakautuisi jotakuinkin näin:

  n.100 000€ Asuntosijoittaminen: Käyttäisin kahden uudiskohteen hankkimiseen myyntihinnalla. Veroherkullinen taloyhtiölaina jäisi ainoaksi lainaksi. Tuolla summalla saisi omasta kaupungistani (josta uskaltaisin asunnotkin ostaa) pari tähän tarkoitukseen soveltuvaa asuntoa.

  n. 50 000 € Osakkeet/Holdisalkku. Summa menisi mukavasti suoriin osakesijoituksiin. Lähes aina löytyy sopivasti hinnoiteltua ostettavaa. Ainakin omasta mielestäni.

  n. 30 000€ Osakkeet/Veivisalkku: Jonkin verran pörssiä seuranneena ja kyseisessä toiminnassa osittain onnistuneenakin rupeasin vallan hulluttelemaan. 🙂

  n. 20 000€ Käteispositiona.

  Ps. Kiitos Pihimiehelle uudesta sijoitusblogista. Näitä on mukava seurata.

  1. Kiitos kommentista! Olisi mukava jos aiheesta saisi keskustelua. Ei tuokaan suunnitelma huonolta kuulosta. Itse sijoitin vuonna 2007 kaikki silloiset rahani, eli pari tonnia pankin rahastoon, joka tämän vuoden alussa saavutti ostohinnan. Siksi olen itse kova ajallisen hajauttamisen kannattaja. Olen myös miettinyt ystävieni kanssa ovatko nuo taloyhtiölainat jo turhan suuria. Otetaan esimerkkinä kotikaupunkini uusi kahdeksan asunnon rivitaloyhtiö. Myyntihinta 86 000€ Velaton hinta 445 000€.Taloyhtiölainaa kevyet 359 tuhatta per osake. Mitä tapahtuu, kun yksi osakas ei pystykään maksamaan 1300€ suuruista lyhennystään? Suuret kerrostaloyhtiöt ovat toki eri tyyppisiä, kun osakkaita on paljon enemmän. Niistä itsekin uskaltaisin ostaa asunnon jos sijainti ja hinta on kohdallaan.

 2. Enpä voi väittää vastaan tuon ajallisen hajauttamisen näkökulmasta. Oikein validi pointti joka on syytä ottaa huomioon kun osakkeiden kanssa pelaa. Itse en yleisromahdukseen lähivuosina usko, joten ehkä siitä syystä saisin tyytyväisenä parissa kolmessa kuukaudessa tuon 50k laiteltua n.5-10 osakkeeseen.

  Kuvaamasi tilanne taloyhtiölainoista kuulostaa suoraan sanottuna sairaalta! Tuo jos mikä houkuttelee elämään yli varojen. Itse suosin asuntoja joissa taloyhtiölainaa n.60%. Siihen hintaluokkaan ja lainamäärään myös oma esimerkkini perustuu.

  1. Sitten joissakin vastaavissa uudiskohteissa on kikkailtu vielä tontinkin kanssa. Esim. voit joko lunastaa omaksi 50 tuhannella tai maksaa kuukaudessa pari sataa lisää vastiketta.

 3. 50k omaan asuntoon, 50k noin 10 osinko-osakkeeseen heti, loppu 100k samoihin osinko-osakkeisiin 3 vuoden aikana ajallisesti hajauttaen, siihen asti rahat OP tuotto-osuuksiin ja BN:n tilille

  1. Lyhentämällä nykyistä asuntolainaa, voisi saada hieman mielenrauhaa. Nuo tuotto-osuudet eivät ole kovin tuttuja.

   1. Op tarjoaa jotain 3% korkoa tuotto-osuuksille, ja rahat pitää pitää kiinni tuotto-osuuksissa aina koko kalenterivuoden. En ole varma tarjoaako op niitä enää. Voi olla että ei tarvitse enää. Liittyi pankkien säädöksiin oman pääoman määrästä. Googlesta löytyy jotain tietoa.

 4. Kiitos blogista! Minua kiinnostaa, miten olet arvioinut tuon sijoitusasunnon tuoton 3-4%? Ainakin täällä pk-seudulla asuntojen hinnat ovat edelleen nousussa, eli oletuksena voisi olla reilusti korkeampi myyntihinta jos asuntoa pitää esim. 10 vuotta, mutta toisaalta veroa menee se 30% kun myy.

  1. Vuokratuoton voi laskea esim. vuokratuottolaskurilla. Yksinkertainen laskuri löytyy täältä: http://www.asuntosijoitusopas.fi/laskuri.html. Vuokratuotto on asunnosta vuokrattuna melko varmasti saatava tuotto. Arvonnousua taas on huomattavasti vaikeampaa ennustaa, sillä asuntojen hintoihin vaikuttavia tekijöitä on paljon. Tottakai muuttovoittoisella alueella, kuten Helsingissä asuntojen hinta todennäköisesti nousee. Siitä ei kuitenkaan ole mitään varmuutta. Minusta asuntosijoittamisen pitäisi ensisijaisesti perustua vuokrasta saatavaan tuottoon ja arvonnousu on kiva bonus, joka konkretisoituu asuntoa myydessä. Luovutusvoitosta maksetaan veroa tosiaan 30 prosenttia, 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia. Sitä ei myöskään tiedä mikä vero on asuntoa myydessä.

 5. Kun tekee isoja sijoituksia, pitää ensin päättää kaksi asiaa:
  1. milloin ajattelit käyttää rahat?
  2. paljonko rahaa sinulla pitäisi silloin *vähintään* olla?

  Jos sijoitusaika on esim 1 vuosi ja pääomaa ei saa hävitä, niin sijoituskohteet valitaan ihan eri tavalla kuin jos sijoitusaika on 20 vuotta.

  Jos oletetaan että ystäväsi ei tarvitse (ainakaan kaikkia) rahoja pitkään aikaan, vaan haluaa vain kasvattaa pottia, laittaisin suurimman osan rahoista indeksirahastoihin. Toki rahoista voi silloin periaatteessa kadota 50% jonain vuonna, mutta luultavasti menetetyt rahat saa takaisin muutamassa vuodessa.

  Muuten, 4% tuotto sijoitusasunnosta on surkea ottaen huomioon riskin.

  Aurinkosähkössä taas pitää huomioida, että kesällä iso osa tuotosta voi mennä hukkaan kun paneelit tuottavat enemmän kuin kulutat (ellei sinulla ole isoa akkua, tai myyt sähköä verkkoon joka taas tuottaa huonosti).

  1. Olet aivan oikeassa. Sijoitusaika vaikuttaa asiaan merkittävästi. Muuten, 4% tuotto sijoitusasunnosta on surkea ottaen huomioon riskin. (Velkavivun kautta sijoitetun pääoman tuotto on toki lähempänä 10%, kuin 4%. Velkavipu tietysti lisää riskejä. Aurinkosähkö pitää mitoittaa oikein. Nykyisin järjestelmät mitoitetaan niin, että tuotosta 13% menee myyntiin.

Kommentit on suljettu.