Onko aurinkoenergia hyvä sijoitus?

Pyysin tarjousta aurinkoenergia järjestelmästä talviasuttavalle kesämökille. Pyysin mitoittamaan järjestelmän niin, että aurinkopaneelit eivät koskaan tuottaisi kulutusta enempää sähköä. Mielestäni juuri kesämökille aurinkopaneelit soveltuvat erityisen hyvin, koska kesällä paneelit tuottavat eniten sähköä, jolloin kesämökillä myös oleillaan eniten. Tässä mökissä toki oleillaan ympäri vuoden ja kulutus on selvästi suurinta tammikuussa, koska mökkiä pidetään talvella lämpimänä ja mökissä on sähkölämmitys. Laskelma soveltuu siis yhtä hyvin myös omakotitaloon aurinkosähköjärjestelmää harkitsevalle.

2kWp aurinkosähköjärjestelmällä pystyttäisiin tuottamaan 21% kaikesta mökissä käytetystä sähköstä. Mielestäni vielä toistaiseksi järjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että aurinkopaneelit eivät tuota kulutusta enempää sähköä. Omakotitaloon järjestelmä mitoitetaan nykyään niin, että 13% tuotetusta sähköstä menee myyntiin. Akkujen hinnat ovat toistaiseksi korkeat, mutta laskevat varmasti melko pian. Mietin, että kannattaisiko asentaa saman tien isompi invertteri, jotta järjestelmän laajennus onnistuisi helposti? Laajennus tulisi eteen, kun akkujen hinnat halpenevat. Jo nyt käytettyjä sähköauton akkuja saa n. 100€/kwh. Akuista on kapasiteettiä jäljellä vielä n. 80%, kun ne vaihdetaan, koska auton toimintasäde on tippunut jo merkittävästi. Sähkön varastointi käytössä ne silti menisivät vielä vuosia. Paneelien hinnat tuskin merkittävästi tulevat nykyisestä tippumaan.

Aurinkoenergiajärjestelmän kokonaistuotto vuodessa olisi 1937 kWh. Eteläisessäkään Suomessa aurinkoenergia ei tuota talvella käytännössä mitään. Tämän lähes suoraan etelään asennettavan järjestelmän tuotanto olisi suurinta toukokuussa (298kWh/kk) ja pienintä joulukuussa (22kWh). 2kWp aurinkoenergiajärjestelmän hinta asennettuna olisi 4000€, josta kotitalousvähennystä tulisi n.350€. Nettoinvestointi olisi siis n.3650€.

Sähkö on tällä hetkellä todella halpaa, mutta sähkönsiirto ja sähkövero eivät ole. Sähkön hinta (pl. kuukausimaksut, koska eivät riipu kulutuksesta) on ollut siirtoineen ja veroineen viime vuonna 10,72 snt/kWh. Säästöä sähkölaskuun syntyisi siis 208€ vuodessa.

 

Sähkön tuotto 2kWp aurinkoenergiajärjestelmällä:

Tammikuu 37 kWh

Helmikuu 100 kWh

Maaliskuu 170 kWh

Huhtikuu 246 kWh

Toukokuu 298 kWh

Kesäkuu 280 kWh

Heinäkuu 283 kWh

Elokuu 223 kWh

Syyskuu 156 kWh

Lokakuu 86 kWh

Marraskuu 36 kWh

Joulukuu 22 kWh

Yht. 1937 kWh

 

Sähkön kulutus:

Tammikuu 1799 kWh

Helmikuu 1144 kWh

Maaliskuu 1041 kWh

Huhtikuu 662kWh

Toukokuu 338 kWh

Kesäkuu 297 kWh

Heinäkuu 231 kWh

Elokuu 276 kWh

Syyskuu 331 kWh

Lokakuu 682 kWh

Marraskuu 1098 kWh

Joulukuu 1142 kWh

Yht. 9042 kWh

 

KANNATTAAKO SINUSTA SIJOITTAA AURINKOENERGIAAN?

 

Lähteet:

https://thinkprogress.org/why-used-electric-car-batteries-could-be-crucial-to-a-clean-energy-future-6ab9a2308cdb/

https://tekniikanmaailma.fi/autot/sahkoautojen-akkujen-hinta-romahtanut-ja-pudotus-jatkuu-edelleen-hinta-ennen-500-ekwh-nyt-enaa-130-euroa/

Kannattavuus

4 vastausta artikkeliin “Onko aurinkoenergia hyvä sijoitus?”

  1. Aika pitkä takaisinmaksuaika tulee. Onko laskelmassa huomioitu mökkiä mahdollisesti varjostavien puiden vaikutus. Jos paneeliryhmän yhteen nurkkaa tulee varjo tippuu koko ryhmän hyötysuhde todella paljon. Eli parempi on laittaa vaikka pienempi ryhmä joka ei jää varjoon.

    1. Puut eivät varjosta kattoa, joten se ei ole ongelma. Tuo takaisinmaksuaika on kaksipiippunen juttu. Takaisinmaksuaika on melko pitkä, toisaalta tälle investoinnille saa melko hyvän takuuvarman tuoton. Ja ehkä vähän paremman mielen, kun pystyy tuottamaan osan sähköstään itse.

  2. On kyllä pitkä takaisinmaksuaika. Melkein 20 vuotta. Ei jatkoon.

    1. Takaisinmaksuaika on tosiaan 17,5 vuotta nykyisellä sähkön hinnalla. Jos sähkö kallistuu nykyisestä niin se lyhentää luonnollisesti myös takaisinmaksuaikaa. Ei tuota investointia pysty kyllä pelkästään taloudellisin perustein perustelemaan. Se, että sähkö tulisikin Venäjän sijasta omalta katolta. Se on taas toinen juttu.

Kommentit on suljettu.