Miten tehdä autokaupat?

Jos olet päätynyt hankkimaan auton, voit säästää satasia tai jopa tuhansia tietämällä mitä ostat.

Automyyjät usein stereotypioiden mukaan ovat pahimpia huijareita mitä liikemaailmasta löytyy. Eivätkä nämä stereotypiat välttämättä ole aivan väärässä.

Mistä auto kannattaa ostaa Top 3.

Jobbariauto

Auton hankkimisessa, kuten myös muussakin kaupankäynnissä, pitää olla hieman sosiaalinen.

Usein edullisin tapa ostaa auto on marssia ison merkkiliikkeen vaihtoautopuolelle, katsoa sieltä ystävällisimmän näköinen vapaa myyjä ja kysyä sieltä autoja, jotka ovat menossa ”kauppiaille” tai ”jobbareille”. Nämä ovat siis autoja, jotka eivät päädy merkkiliikkeen omiksi vaihtoautoiksi, koska ne ovat liian vanhoja tai niillä on liikaa ajettu. Nämä autot saatetaan myydä nipuissa muille autoliikkeille, mutta osa merkkiliikkeistä myy autoja myös yksitellen. Automyyjät eivät välttämättä innostu kyselijöistä, jotka ostavat autoja eteenpäin myytäväksi. Muista siis kertoa etsiväsi itsellesi autoa. Tällaiset autot myydään usein ”kauppiasehdoin”, joka tarkoittaa perävalotakuuta. Jos auto hajoaa matkalla autoliikkeestä kotiin, vastuu siitä on sinun. Mutta jos mielit halvalla auton omistajaksi, merkkiliikkeeltä ostettu jobbari-auto on kaikkein paras valinta. Kun ostat suoraan merkkiliikkeeltä, säästät jobbarin katteen verran rahaa.

Sukulaiselta tai kaverilta

Ostaessa sukulaiselta tai kaverilta autoa tiedät mitä saat. Sukulainen tai ystävä ei varmasti kehtaa pimitellä piileviä vikoja. Jos kaverisi on vaihtamassa autoa, niin kannattaa pyytää häntä kysymään tarjous uudesta autosta ilman vaihtoautoa ja sitten vaihtoauton kanssa. Näin saatte selville todellisen hyvityksen.

Yksityiseltä

Yksityisen välisessä kaupassa ei ole kuluttajansuojaa. Mutta käytettyjen autojen kaupassa ei autoliikkeenkään virhevastuu ole kovinkaan laaja. Monet olettavat, että käytetyissä autoissa on liikkeestä ostettaessa kuuden kuukauden takuu. Näin ei kuitenkaan ole. Jos autossa ilmenee luonnollisesta kulumisesta johtuva vika, virhevastuu ei kata sitä. Esim. ostat 200 000 tkm ajetun auton, jonka vaihdelaatikko hajoaa matkalla autoliikkeestä kotiin. Sinä maksat korjauksen. Siksi en maksaisi autoliikkeelle yhtään enempää, kuin yksityiselle autosta.

 

Mitä autosta kannattaa tarkistaa?

 

Vaikka et tietäisi autoista yhtään mitään niin autoa kannattaa silti testata ja huoltokirja lukea ennen ostopäätöstä. Auto kannattaa luonnollisesti myös koeajaa ennen kauppoja.

 

Tarkistuslista:

– Missä kunnossa renkaat ovat? Varsinkin halvassa autossa renkaiden kunnolla hintaan suuri merkitys.

– Onko autossa paljon kolhuja/naarmuja? Tämä usein vain esteettinen kysymys

-Onko maalipinta rikki? Auto voi alkaa ruostumaan tästä kohtaa.

-Onko ruostetta esim. lokarien alaosissa tai ikkunoiden pielissä?

– Onko tuulilasissa ajajan näkökentässä halkeama?

-Toimiiko lukko joka ovessa?

-Missä kunnossa kuskin penkki ja ratti ovat? Kannattaa verrata kilometrilukemaan.

-Tuoksuuko autossa jäähdytysneste tai home?

– Onko kaikki huollot tehty?

– Koska viimeinen huolto on tehty?

– Koska hammashihna- / jakopäähihnahuolto on tehty? Osa autoista on ketjulla, jota ei vaihdeta.

– Onko auto kaksikilpinen? Autossa kaksi rekisteriotetta, yleensä kolariauto. Näistä pysyisin erossa.

– Avaa konepelti. Onko moottorissa vuotoja?

– Tarkasta öljyn väri. Harmaa väri voi kieliä vedestä öljyn seassa.

– Toimiiko lamput ja vilkut?

– Käynnistä auto. Miltä käyntiääni kuulostaa?

-Pysyvätkö kierrokset tasaisina?

– Toimivatko kaikki sähkölaitteet? Kokeile penkinlämmittimet, ilmastointi yms.

-Lähde liikkeelle. Menevätkö vaihteet hyvin paikalleen?

– Ottaako kytkin hyvin kiinni?

– Kokeile autoa myös maantiellä. Puoltaako auto jompaankumpaan suuntaan?

– Onko auton myyjä myös auton omistaja?

– Onko auton verot maksettu. Tarkasta Trafin sivuilta verotiedot. Palvelu on täysin ilmainen. https://asiointi.trafi.fi/web/asiointi/henkiloasiakkaat/tieliikenne/ajoneuvotietopalvelut

Jos saat haluamasi vastaukset näihin kysymysiin, niin voit melko turvallisesti ostaa auton. Tonnin autossa ei varmasti ole kaikki em. tarkistuslistasta kunnossa.  Jos lamppu on pimeänä ja ovessa on nyrkin kokoinen lommo, niin auto on vielä aivan turvallista ostaa, mutta jos kierrokset heittelevät ja jäähdytysneste haisee sisällä niin pysy erossa. Jos olet ostamassa tuntemattomalta tuhansien eurojen autoa ja päällisin puolin kaikki tuntuu olevan ok, niin käyttäisin auton vielä kuntotarkastuksessa katsastusasemalla. Tarkistus maksaa n. 80-90€.

Mitä asiakirjoja tarvitsen?

Tarvitset myyjältä voimassaolevan sähköisen myyntivarmenteen tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan. Ilmoitusosa tulee täyttää yhdessä myyjän kanssa.

Kaikista vähänkin isommista kaupoista kannattaa tehdä kauppakirja.

Myyjä haluaa varmasti tehdä luovutuskirjan. Luovutuskirjan avulla myyjä voi todistaa, että hänen velvollisuutensa autoa kohtaan ovat päättyneet.

 

Luovutuskirja löytyy täältä: https://www.suomi.fi/palvelut/lomake/85555851-ccc0-4ce1-9de3-92bddc1f670a

 

Kauppakirjan löydät materiaalipankistani

 

Vakuutus

Kun auto on vaihtanut omistajaa, ostajan on otettava liikennevakuutus ja rekisteröitävä auto itselleen seitsemän päivän kuluessa. Vakuutus kannattaa luonnollisesti kilpailuttaa.

 

Rahoitus

Autoihin tarjotaan nykyään jopa 0% korolla olevaa rahoitusta. Kannattaa aina ensin ainakin esittää ostavansa autoa käteisellä. Näin saat selville auton todellisen hinnan.  On syytä olla myös tarkkana, että rahoituskorko todella on 0%. Todellinen vuosikorko saattaa olla jopa 5%-7% luokkaa jos vaikka luotonperustamiskustannukset ovat muutaman satasen ja kuukausimaksu luotolle parikymppiä. Tarkasta siis todellinen vuosikorko. Usein korkotarjouksia tarjotaan automalleille, jotka eivät muuten kävisi kaupaksi. Nämä mallit voisit saada muutenkin halvemmalla. Kysy siis aina ensin käteisalennusta.

 

Vaihto-auto

Tässä kohtaa on hyvä palata kirjoituksen alkuun. Jos olet päätynyt ostamaan autoa perinteiseen tapaan autoliikkeestä, muista seuraava: Automyyjät usein stereotypioiden mukaan ovat pahimpia huijareita mitä liikemaailmasta löytyy. Eivätkä nämä stereotypiat välttämättä ole aivan väärässä.

Käyn kuvion läpi esimerkin avulla.

Pekka on säästäväinen mies, joten hän päättää hankkia vähäkulutteisen Toyota Priuksen käytettynä. Hänellä on tällä hetkellä Skoda Octavia, jonka arvo on 5.000€.

Pekka marssii vaihtoautoliikeeseen. Hän löytää sopivan Priuksen, jonka hinta on 15.000€.

 

Pekka: Mikäs on Priuksen tiukka hinta?

Myyjä: Mitäs tulee vaihdossa?

Pekka: Skoda Octavia

Myyjä: Jaa-a. Pystyn tuosta Octaviasta hyvittämään 5.000€, joten vaan 10 200€ jäisi välirahaksi. Ja 200€ toimitusmaksun pystyn vielä tinkimään pois, joten 10.000€ jäisi maksettavaa.

 

Näin Pekka maksoi Priuksesta 10.000€ + Skoda Octavian = 15.000€. Keskustelu olisi voitu myös käydä näin:

 

Pekka: Mikäs on Priuksen tiukka hinta?

Myyjä: Mitäs tulee vaihdossa?

Pekka: Ei mitään. Mikä on tiukka käteishinta?

Myyjä: Jaa-a. Jos oikein puristan niin 13.500€.

 

Näin Pekka maksoi Priuksesta 13.500€. Hän laittaa Skodan myyntiin Nettiautoon ja saa Skodasta 5.000€. Näin Pekan väliraha olikin 8.500€, eikä 10.000€.  Auton myymisessä on toki myös vaivaa. Auto pitää pestä, siitä pitää ottaa kuvat, tehdä myynti-ilmoitus, vastailla kysymyksiin ja näyttää ostajaehdokkaille. Harvoin myyntiin käyttää kuitenkaan yli kymmentä tuntia ja säästö on useimmiten ainakin tuhat euroa.

 

Auton hankintaan kannattaa käyttää sosiaalisia suhteita ja hieman aikaa. Ajamalla kehätien varressa olevaan vaihto-autoliikkeeseen ja tarjoamalla omaa autoasi vaihdossa, häviät varmasti.

 

Mitä kokemuksia sinulla on autokaupoista?

 

Lähteet:

 

https://www.kkv.fi/ratkaisut-ja-julkaisut/julkaisut/kuluttaja-asiamiehen-linjaukset/toimialakohtaiset/virhevastuu-ja-takuu-autokaupassa/#4

 

 

3 vastausta artikkeliin “Miten tehdä autokaupat?”

  1. Edellisen autoni ostin uutena. Tein sopimuksen, että auton saapuessa saan tuoda vanhan autoni vaihdossa hintaan 4000 € tai myydä sen itse.
    Laitoin vanhan autoni myyntiin ja sain siitä 5500 €.

    Eli sopimus kannatti ja kannatti myös myydä auto itse.

    1. Kiinnostava kuulla. En olekaan aikaisemmin kuullut vastaavista sopimuksista. Tuohan poistaa kokonaan riskin kahden auton loukosta, mutta silti saat myydä autoasi itse parempaan rahaan. Voitko kertoa mikä liike oli kyseessä?

  2. Olen siis tehnyt näin kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla myin auton itse ja toisella kerralla annoin sen vaihdossa, koska en saanut sitä myytyä itse kalliimmalla.

    Kyseessä Veho ja Arita Herttoniemi.

Kommentit on suljettu.