Mikä auto kannattaa ostaa?

Eläisin itse mieluummin ilman autoa, mutta tämän hetkinen työtilanteeni käytännössä edellyttää auton omistamista. Tämän vuoksi olen joutunut pohtimaan millainen auto on järkevä omistaa. Käyn eri skenaariot esimerkkien avulla. Minulla on kokemusta jokaisesta skenaariosta. Mm. korjaus/huoltokustannukset perustuvat siis lähteiden lisäksi omiin kokemuksiini.

”Fillari + julkinen”

Liisa 27-vuotta. Ei lapsia. Työmatka 9 km. Julkisilla matka kestää 45 minuuttia. Omalla autolla 12 minuuttia.

 

Liisalle ehdottomasti järkevin kulkupeli on polkupyörä. Polkupyörän vuosikustannukset jäävät korkeintaan satasiin. Lisäksi Liisa säästää salikortin hinnan, kun hän kuntopyörän sijaan polkee ihan oikeaa pyörää parikymmentä kilometriä päivässä. Jos Liisa ei halua hikoilla työmatkojaan, hän voisi harkita sähköpyörää. Jos räntää tulee vaakatasossa tai pakkasta on yli 15 astetta niin silloin Liisan kannattaa matkustaa lämpimällä linja-autolla.

Polkupyörän arvonalenema ja huollot 300€

Paikallisliikenteessä 100 matkaa 206€

Pitkän matkan julkiset mökille ja mummolaan. 20 matkaa välillä Helsinki-Oulu 598€

Taksilla loppumatkat 100€

Kustannusarvio vuodessa 1 204€

 

”Mökki järven rannalla”

Ismo 27-vuotta. Ei lapsia. Työmatka 1 km. Kävelee lähes kaikki matkat, koska asuu aivan keskustassa. Ismon mökki sijaitsee kuitenkin 180km päässä.  

Ismon ei kannata omistaa autoa, vaikka hänen täytyy kulkea mökkimatkat autolla. Pikkuauton vuokraus viikonlopuksi maksaa n. 100€ ja pysäköinti isompien kaupunkien keskustoissa on usein melko hankalaa ja arvokasta. Vielä edullisimmin auton voi saada autojen Airbnb:stä, kuten Shareitbloxcarista. Ismo on ahkera mökkeilijä. Hän on mökillä kaikki kesä-, heinä- ja elokuun viikonloput.

Auton vuokrauskulut 1300€

Polttoaine 280,8€

Kustannusarvio vuodessa 1 580,8€ (33 senttiä kilometri)

*Polttoaineen hinta: 1,5€/km, keskikulutus: 4l/100km, Autovuokraushinnat:  http://www.rentalcars.com/, https://www.holidayautos.com

 

”Tonnin auto”

Aino 27-vuotta. Ei lapsia. Työmatka 15 km. Ei mahdollisuutta kulkea julkisilla. Omalla autolla 20 minuuttia. Ajoa vuodessa yhteensä tulee 10 000km.

 

Edullisin tapa liikkua omalla autolla on omistaa esimerkiksi 90-luvun lopun Toyota Corolla merkkinen henkilöauto.

-Auto on edelleen melko luotettava

-Helppo myydä eteenpäin korjattavaksi

– Edulliset vakuutukset

-Auto on kohtuu kevyt, joten ajoneuvovero on aika edullinen.

-Ellet ole tee se itse-automies: Tärkeää on, että auto on katsastettu pitkäksi aikaa.

-Muista, että autoa ei korjata korjaamolla. Eli normaali öljynvaihtohuollon voi kilpailuttaa Autojerryssä, mutta korjauksia ei tehdä.

-Kun auto hajoaa, se myydään eteenpäin korjattavaksi (ellet ole tee se itse-automies)

-Hankittavassa autossa tulisi olla hyväkuntoiset kahdet renkaat. Jos joudut uusimaan kummatkin sarjat, kustannus on n. 500€.

Toyota Corolla 1996 aj. 260 000tkm

Hankintahinta: 700€. Oletetaan auton kestävän vuoden ja katsastamattomana myyntihinta on 300€, joten arvonalenema 400€

Ajoneuvovero 223,6€

Liikennevakuutus 171€

Pysäköinti 192€

Polttoaine 1200€

Kustannusarvio vuodessa 2 186,6€  (21 senttiä kilometri)

*Polttoaineen hinta: 1,5€/km, keskikulutus: 8l/100km, Liikennevakuutus: IF-laskuri, Ajoneuvovero: Trafi. Auton hinnat: Nettiauto.com. Pysäköinti: Henkilökohtaisen toteutuman mukaan.

 

”Taloudellinen”

Pekka 27-vuotta. Kaksi päiväkoti-ikäistä lasta. Työmatka 30 km. Ei mahdollisuutta kulkea julkisilla. Omalla autolla 35 minuuttia. Ajoa vuodessa yhteensä tulee 20 000km.

 

Pekka on säästäväinen mies, joten hän hankkii vähäkulutteisen Toyota Priuksen käytettynä. Hän luki artikkelista, että kannattaisi ostaa vm. 1996 Toyota Corolla, mutta hänen vaimonsa ei anna kuljettaa lapsia yli kaksikymmentä vuotta vanhalla autolla.

Toyota Prius 2009 aj. 135 000tkm

Arvonalenema 2510€

Liikennevakuutus 222,31€

Ajoneuvovero 151,1€

Pysäköinti 192€

Huolto: 220€

Uusi rengassarja 280€

Polttoaine 1200€

Kustannusarvio vuodessa 4 775,41€ (23 senttiä kilometri)

*Polttoaineen hinta: 1,5€/km, keskikulutus: 4l/100km, Liikennevakuutus: IF-laskuri, Ajoneuvovero: Trafi. Auton hinnat: Nettiauto.com. Pysäköinti: Henkilökohtaisen toteutuman mukaan. Arvonalenema: http://www.hs.fi/autot/art-2000005271154.html, Huollon hinta: Auto Jerry

 

”Iso vanhempi Diesel”

Aleksi 27-vuotta. Kaksi päiväkoti-ikäistä lasta. Työmatka 60 km. Ei mahdollisuutta kulkea julkisilla. Omalla autolla 55 minuuttia. Ajoa vuodessa yhteensä tulee 40 000km.

 

Isohkossa diesel autossa on toki 100-200€ suurempi käyttövoimavero (dieselvero) pikku dieseliin verrattuna, mutta ajaminen on mukavampaa ja isot autot kestävät kilometrejä pikkuautoja paremmin.

Volvo V70 2006 aj. 360 000tkm.

Arvonalenema 1200€

Ajoneuvovero 767€

Liikennevakuutus 257,21€

Pysäköinti 192€

Korjaukset ja huollot 780€

Kaksi uutta rengassarjaa 560€

Polttoaine 3360€

 

Kustannusarvio vuodessa 7 116,21€ (17 senttiä kilometri)

*Polttoaineen hinta: 1,2€/km, keskikulutus: 7l/100km, Liikennevakuutus: IF-laskuri, Ajoneuvovero: Trafi. Auton hinnat: Nettiauto.com. Pysäköinti: Henkilökohtaisen toteutuman mukaan. Arvonalenema: Nettiauto.com ja oma kokemus, Huollon hinta: Auto Jerry

 

Yhteenveto

Auton omistaminen ei koskaan ole järkevää, mutta jos sellainen pitää olla, voi oikean auton valitessa säästää tuhansia vuodessa. Alle tonnin autojen korjaaminen maksaa usein yhtä paljon, kuin uusienkin. Hinta on yleensä n. 60€/h + osat. Tämän vuoksi tonnin autoa ei kannata korjatakaan itse, vaan se myydään eteenpäin korjattavaksi. Hyviä esimerkkejä ”tonnin” autoista ovat esim. Toyota Corolla, Nissan Almera ja Honda Civic. Tässä sarjassa luottaisin japanilaiseen.

Jos taas jostain syystä et pysty ajamaan alle tonnin kulkupelillä niin suosittelen esimerkiksi Toyotan hybridejä. Niissä toteutuneet huolto- ja korjauskustannukset ovat kokemukseni mukaan olleet todella pienet. Arvonalenema 7-8 vuotta vanhoissa autoissa alkaa olla kohtuullisella tasolla ja ajoneuvoverot ja liikennevakuutus ovat halvimmasta päästä. Hyviä malleja ovat esim. Toyota Prius, Toyota Auris, Toyota Avensis, Honda Accord, Toyota Corolla

Jos olet tilanteessa, että kilometrejä tulee valtavasti, niin suosittelen paljon ajettua ja isohkoa diesel autoa. Uudemmalla ja vähemmän ajetulla autolla arvonalenema on valtavasti suurempi, kuin vanhemmalla ja paljon ajetulla autolla. Esim. viisi vuotta vanhan vastaavan Volvon arvonalenema 40 000 ajokilometrillä vuodessa olisi n. 4800€, Aleksin Volvolla se on vain n.1200€ vuodessa. Isoa autoa suosittelen, koska pienellä autolla on melko raskasta ajaa 40 000 kilometriä vuodessa ja vanhemmissa autoissa hintaero pienen ja ison auton välillä on hyvin pieni. Korjauksiin vanhemmassa paljon ajetussa autossa pitää varautua, mutta tarvikevaraosia on jo hyvin saatavilla. Hyviä malleja ovat esim. Volvo V70 ja Volkswagen Golf 1.9 TDI. Kokemukseni mukaan myös Peugeotin 406HDI on luotettava ja mukava matka-auto. Lukuun ottamatta tätä vinkkiä, vältä ranskalaisia autoja!

Laskelmat eivät pidä sisällään ollenkaan rahoituskuluja. Nämä voivat merkitä isoakin osaa kustannuksista ”taloudellisen” auton kohdalla. Mielestäni auto kannattaa kuitenkin aina ostaa käteisellä. Ns. nollakorkoista lainaa ei ole olemassa. Autoliikkeet ottavat kyllä rahan jostakin muualta, jos sitä ei rahoitukseen ole sisällytetty. Tästä lisää seuraavassa ”Miten tehdä autokaupat” postauksessa.

Minulla on kokemusta kaikista edellä mainituista liikkumistavoista. Fillarista, tonnin autosta, vuokra-autosta, taloudellisesta autosta sekä vanhemmasta dieselistä.  Edellä mainitut vinkit ja korjaus/huoltokustannukset perustuvat siis lähteiden lisäksi omiin kokemuksiini.

Mikä auto sinun mielestäsi kannattaa ostaa?

*En saa mainitsemiltani yrityksiltä mitään korvausta

12 vastausta artikkeliin “Mikä auto kannattaa ostaa?”

 1. Kauppakassin ostaisin, jos joutuisin palaamaan autoihin. Mutta en ostaisi mitään mainitsemistasi merkeistä. Luotan VAG-konserniin tässä kohtaa 🙂 Itselläni oli vuosia sitten Volkkari Polo, joka oli taloudellinen, näppärä, vakuutukset alhaiset, mutta ongelmana pitemmissä matkoissa oli se, että Poloinen oli kuin pulkka… Kevyt, pieni auto, joka ajaessa tuntui menevän sinne minne tuuli kulloinkin puhalsi. Tuli sillä käytyä etelästä käsin Lapissa saakkakin pariin otteeseen. 30 km työmatka-ajoon sangen passeli. Kiihtyvyydestä voisin sen verran sanoa, että kuski kiihtyi nopeammin kuin itse Poloinen ja aika monet ylinopeussakot tulikin Poloisella napsittua…

  Seuraava auto olikin Audi A4 farkku turbodieselillä. Kallis kuin helvetti ylläpitää, mutta ah mikä nautinto ajaa! Möin tämän tosin turhan edullisesti pois, mutta ei ollut mitään järkeä maksaa 200€/kk autosta, joka ”makasi” autokatoksessa. Dieselin valitsin siksi, että työmatkat olivat reilut 30.000 km/v. Tosin eipä tuo diesel noilla kilometreillä paljoa halvemmaksi tullut…

  Autoa valittaessa olen valitettavasti fiilistelijä ja ehkä vähän jonkinlaista ”luksusta” hakeva. Ostan mielummin auton, jota on kiva katsellakin ja ajotuntuman pitää olla hyvä… maksan siis näistä ominaisuuksista sen sijaan, että ostaisin järkiauton edellämainitsemillasi perusteilla.

  1. Itsellänikin on ollut Vm-96 poloinen ja tämän kohdalla ei mitään moitittavaa. Kaupungissa hyvin näppärä auto ajaa ja isompia vikoja ei ollut.

 2. Vroom. Itse olen autofani sen suhteen että näen hyvin sen olevan kallista puuhaa. Jos ostaisin seutulipun niin pääsisin matkustamaan ympäri pk-seutua alle 110 eurolla. Mutta koska maksamme puoliksi auton niin minun osuuteni on jotain 130€ kuussa… Maksan tuon mieluusti kun ajamme ensin viikonloppuna toisella puolelle Vantaata ja sieltä sitten Espooseen jonnekin muualle. Kun mietin kuinka kauan aikaani tuo veisi julkisilla niin auto onkin äkkiä arvossaan 🙂

  Tässä omat laskelmani: http://www.osinkokuningas.com/2017/04/uusi-auto-ostettu-autolla-ajo-on.html

  1. Miten kustannukset ovat toteutuneet? Onko jokin kulu yllättänyt?

   1. Hybriä hankkiessa kannattaa miettiä hetkinen energia virtauksia. Kivikautinen hybridi (esim tojota yaris vm2017), muodostaa kaiken liikkumiseen tarvittavan energian polttamalla bensaa. Jos ajettava matka on isoa tietä vakionopeudella, niin hybridin mukana roudaaminen vain lisää kulutusta (lisääntynyt massa vs pelkkä polttomoottori auto). Koska matkalla ajetaan pääosin vakio nopeutta, niin regeneroimalla ei voida montaakaan joulea tallentaa akkuun. Mutta, jos ajo on kaupungissa valoista seuraaviin pyrähtelyä,niin hybridin regenerointi alentaa kulutusta ja siten hankinta on järkevä.

    1. Kiitos pitkästä kommentista! Suomen tämän hetkinen auto- ja ajoneuvoverotus suosivat mm. hybridejä. Lisäksi Toyotan hybrideissä on ollut kokemukseni mukaan todella vähän vikoja. Toki verotus suosii myös plug in hybridejä, mutta hankintahinta ja arvonalenema on huomattavasti suurempi, kuin esimerkkieni autoissa. Jos esim. Amperaa pystyisi hyödyntämään täysin työmatkoilla, niin säästöä 50km edestakaisella työmatkalla (233pvä*50km=11650km) syntyisi 699€ vuodessa verrattuna esimerkin ”taloudelliseen” autoon. Sähkö on tässä esimerkissä ilmaista ja polttoaine maksaa 1,5€/litra. Kun hankintahinnat tippuvat niin täyssähkö ja plug in hybrid alkaa olla järkevä valinta.

 3. Köyhis: rapiat 30 v, ei lapsia, työmatka 30 km (joka toinen viiko). Valintani on, tadaa! Tonnin tojota. Kymmenisen vuotta sillä on tullut ajeltua, ei valittamista suuremmin eikä hirveesti huoltoja tarvinnut tehdä. Nyt tosin ois sitä rempan tarvetta ja kaara pitäs laittaa vaihtoon jos ei joku tee-se-itse-henkilö tule pikkurahalla korjaamaan. Nohevana tietty pläräsin tojotan korjausoppaan läpi et josko ite osais laittaa, mut tähän tartteis jonkun tallin, montun/hallitunkin ja aikaakin menis varmaan viikko tietämättömän näpertäessä ni parempi ehken vaihtaa….

  Julkiset kulkee, mut menis tunnin sijaan rapiat kaks tuntia päivässä työmatkoihin eikä kuukausikortilla tulis ees halvemmaks… no thanks!

  1. Tämä löytyi roskakorista. Pahoittelut, että kommentin saapuminen kesti näin pitkään. Hyvä valinta! Oletko pitänyt kirjaa Toyotan kuluista?

 4. Plug-in hybridillä voi ajella ”seinäsähköllä” alkumatkat, tai jopa koko matkan (esim opel ampperan range ~50km), mikä mahdollistaa sen, että kaikkea energiaa ei tarvitse luoda polttamalla bensaa joka taas tuo selkeitä säästöjä. Tässä taas kannattaa miettiä järkevää roudata polttomoottoria mukana, vai kannattaisiko hommata auto, josta se on ylimääräisenä massana karsittu pois. Tällöin akkujen kapasiteettia on nostettu, mutta silti mökkimatkoilla pitänee pysähtyä lataamaan.

 5. Autoa hankkiessa kannattaa myös harkita kaasua _JOS_ tankkaus asema osuu normaalin ajoreitin varrelle. Oman ja vaimon työmatkan varrella on asema, jonka vuoksi taloudestamme löytyy volvo v70 ja s60 bifuel kärrit. Kaasun hinta on noin 6c/km jonka päälle tulee 50% ajoneuvoverosta. Huonona puolena on se, että kaasutankilla pääsee noin 250km eli tankkauskertoja tulee nestemäisiä polttoaineita käyttävää enemmän. Kaasutankin lisäksi volvoissa on 30l bensatankki, jota käyttämällä voi ajella tankkausasema verkon ulkopuolella, jos vain lompakko kestää nestemäisten polttoaineiden käytön.

  1. Hyvä vinkki! Itse mietin kaasuauton ottamista vertailuun. Harkitsin alkuvuodesta kaasuautoa Gasumin tarjouksen vuoksi, mutta huomasin käytettyjen kaasuautojen hinnan nousseen suomessa tarjouksen vuoksi. Nyt siis voisi olla jopa hyvä aika myydä kaasuauto. 🙂 Miten kaasuauton kustannukset mielestäsi eroavat tavallisesta polttomoottoriautosta? Ruotsista kaasuauto varmaan kannattaisi hakea? Muille lukijoille: Gasum tarjoaa uusille (uuden tai käytetyn) kaasuauton ostajille rajattomat kaasut 89€ kuukausihintaan. Sopimus on voimassa 31.12.2018 asti. https://www.gasum.com/yksityisille/tankkaa-kaasua/kiinteahintakampanja/kampanjaehdot/ PS. en saa tästä Gasumilta mitään korvausta

 6. kun kirjoittaa pitkän kommentin, niin lähetä kommentti nappi piiloutuu (ainakin firefox 54.0.1 versiossa, siksi komentti pätkäisty kolmeen postaukseen

Kommentit on suljettu.