Kannattaa ostaa rikkinäisiä tavaroita

Meille on syntynyt esikoinen ja olemme hankkineet hänelle välttämättömiä tavaroita, kuten pinnasängyn, rattaat, turvakaukalon, hoitopöydän, lämpöpussin, hajustamatonta pyykinpesuainetta, ammeen, vaatteita, harsoja ja paljon kaikkea muuta. Olen pitänyt kirjaa kaikista menoista ja aion kirjoittaa postauksen lapsen kustannuksista muutaman kuukauden yhdessä elon jälkeen.

Hankinnoista kaikkein kalleimmaksi osoittautuivat rattaat. Minulle tuli suurena yllätyksenä, että ihmiset maksavat jopa 1 500€ lasten yhdistelmävaunuista. Tuolla summalla saa jo käyttökelpoisen auton. Emme aikoneet maksaa useita satoja euroja yhdistelmävaunuista, mutta halusimme silti laadukkaat vaunut, jotka kestäisivät mahdollisesti myös tulevilla lapsilla. Kyselin lapsellisilta kavereiltani mitä ominaisuuksia vaunuilta minun kannattaisi vaatia. Myös automme pieni peräkontti oli yksi rajaava tekijä. Minusta toimivaa autoa ei kannata vaihtaa vaunujen vuoksi, vaan parempi valita vaunut nykyisen auton mukaan.

Mielessämme oli pari mallia, jotka täyttivät suurimman osan vaatimuksista ja mahtuivat autoomme. Käytetyistäkin pyydettiin 400-500€, joka oli enemmän kuin olimme vaunuista valmiita maksamaan. Parin viikon Tori etsintöjen jälkeen vaimoni sai kaveriltaan vinkin, että hänen kaverillaan olisi etsimämme vaunut, mutta niissä oli kyllä jarru rikki. Ne olivat erittäin hyvässä kunnossa, mutta jarru oli tosiaan rikki. Siksi he pyysivät vaunuista vain 150€. Katsoin uuden jarrun maksavan 59€ (löysimme itseasiassa uuden jarrun lopulta 40€). Teimme siis kaupat vaunuista 150€ ja korjasimme rikkinäiset jarrut. Korjaus kesti n. 10 minuuttia ja vaati kuusikoloavaimen sekä tähtipääruuvimeisselin. 800€ vaunuille tuli näin hintaa 190€.

Ihmiset vaihtavat nykyään mm. huonekaluja vaihtuvien trendien mukaan. Vanhoista pitää jotenkin päästä eroon ja koska tarjontaa on niin paljon, hinnat ovat usein todella edulliset. Käytettyäkin tavaraa arvottomampaa on tullut korjausta vaativista tavaroista. Tavaran ei tarvitse olla juurikaan rikki, kun sitä ollaan viemässä jo roskalavalle. Appeni oli hetki sitten pelastanut massiivipuisen ruokailuryhmän kaatopaikalta. Tässäkin tapauksessa parin ruuvin ja pintakäsittelyn jälkeen nollan euron ruokailuryhmästä oli tullut 300€ ruokailuryhmä.

Ostaakseen hieman rikkinäisiä tavaroita, ei tarvitse olla mikään MacGyver. Itse olen syntynyt täysin peukalo keskellä kämmentä, mutta silti selviydyn hieman vaativimmistakin korjauksista. Olen kuluvien vuosien aikana korjannut mm. vahvistimen, tiskikoneen ja Playstationin. Lähes joka ongelmaan löytyy video Youtubesta tai vähintäänkin kuvilla varustettu korjausohje ko. ongelmaan.  Suurin osa tavaroista menee rikki samalla tavalla. AEG:n tiskikone ei lämmitä enää vettä tai PS4:n HDMI portti ei toimi. Tuotteissa on ns. tyyppivikoja ja sadat muutkin ihmiset ovat kohdanneet jo saman ongelman. Ja joka typpivikaan on joku tee se itse-tyyppi jossain tehnyt korjausvideon. Korjaukset harvoin tarvitsevat edes mitään erikoistyökaluja. Seuraavan kerran, kun sinulta hajoaa tuolinjalka, liimaa se. Seuraavan kerran, kun sinulta hajoaa Playstationin HDMI-portti, googleta: ”How to Fix a PlayStation 4 HDMI Port”. Seuraavan kerran, kun olet ostamassa, vaikka tiskikonetta, katso löytyisikö jostain tyyppivikaan hajonnut AEG. Osat korjauksiin löytyvät helposti esim. Ebaysta. Tämän vinkin avulla voit säästää satasia vuodessa ja saada uskomattoman hyvän fiiliksen, kun saat rikkinäisen tavaran takaisin käyttöön.

Oletko sinä onnistunut joskus korjaamaan jotain?